Stal Stalowa Wola  Smieszne filmy                  Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Stalowa Wola - forum kibicow Stali Stalowa Wola

Prasa o Stalówce

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> STAL Stalowa Wola - koszykówka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-01-12, 10:51    Temat postu: Prasa o Stalówce Odpowiedz z cytatem

Tutaj będą umieszczane artykuły z gazet o koszykarzach i koszykarkach Stali:

Jasnoś w głowach

Dziś grają pierwszoligowi koszykarze

Drugą w tym roku kolejkę spotkań rozegrają dziś pierwszoligowe zespoły koszykarzy. W Tarnobrzegu o godzinie 17 Siarka Skobud będzie podejmować Kagera Gdynia, natomiast Stal Stalowa Wola zmierzy się z Basketem w Kwidzynie.

W pierwszej rundzie obydwa nasze zespoły przegrały z dzisiejszymi rywalami. Siarka uległa Kagerowi (dawnemu Vikingowi Rumia) w Gdyni 83:94, natomiast Stal przegrała u siebie z Basketem 73:81. Czy nasze drużyny zrewanżują się rywalom za porażkę?

Inne cele
W minionej kolejce obie nasze drużyny zmierzyły się w derbowym pojedynku w Stalowej Woli. Górą była "Stalówka", zwyciężając 101:80. Teraz celem Stali jest miejsce w pierwszej ósemce w play off, a Siarki walka o utrzymanie. Tarnobrzeżan czeka trudne zadanie. Gdynianie bowiem przegrali w minionej kolejce we własnej hali z Polpakiem Świecie 72:88 i ich miejsce w ósemce zostało zagrożone. Najlepszym zawodnikiem Kagera jest Robert Szczerbala (w przeszłości gracz m.in. Komfortu Stargard Szczeciński i Cersanitu NOMI Kielce), który w niedzielę obchodził 34. urodziny. O sile gdyńskiej drużyny stanowią też Andrzej Karaś, Przemysław Łuszczewski i Sebastian Kobiela. Groźni są też bracia Olivier i Dorian Szyttenholn. Gdynianie dotarli do Tarnobrzega wczoraj wieczorem, dziś o 10.30 odbędą trening.
Mimo gorącej ostatnio atmosfery wokół tarnobrzeskiego zespołu, w ekipie gospodarzy panują optymistyczne nastroje. - Jeśli w głowach zawodników będzie jasno, to wygramy to spotkanie - twierdzi szkoleniowiec Siarki Zbigniew Pyszniak.

Wietrzą szansę
Bardzo ciekawie zapowiada się spotkanie w Kwidzynie, gdzie "Stalówka" zagra z liderem, Basketem. Nasz zespół jest "na fali", za to rywale zupełnie niespodziewanie przegrali w Wałbrzychu z Górnikiem 58:65, co było największą niespodzianką ostatniej kolejki. Basket, kandydat do awansu do ekstraklasy, zagrał jednak w Wałbrzychu bez dwóch swoich czołowych graczy podkoszowych, którzy są kontuzjowani - Tomasza Wojdyły i Tomasza Andrzejewskiego. Obaj najprawdopodobniej nie zagrają także przeciw Stali, co zapewne martwi zwłaszcza tego pierwszego, który jeszcze w ubiegłym sezonie grał w Stalowej Woli.
- Do Kwidzyna jedziemy z nadziejami, jak na każdy mecz - mówi Henryk Bieleń, koszykarz Stali. - Niespodzianka jest możliwa, tym bardziej że Górnik pokazał, iż Basket jest do ogrania. Wietrzymy swoją szansę, bo nie zagrają przeciw nam Wojdyła i Andrzejewski, a trzeci wysoki gracz z Kwidzyna - Paweł Mazurek - mimo że liczy 211 cm wzrostu, to jednak nie jest już tak groźny i Robert Grzyb powinien sobie z nim poradzić pod koszem. Szkoda tylko, że kontuzjowany jest Marcin Zalewski, a Jacka Wojtanowicza zabraknie z powodu zajęć na studiach.

W pozostałych spotkaniach: ŁKS Łódź - Tytan Częstochowa (w pierwszej rundzie 59:109), Znicz Jarosław - Pyra Poznań (65:73), Polpak Świecie - Kotwica Kołobrzeg (68:74), Spójnia Stargard Szczeciński - Górnik Wałbrzych (62:53), Alba-Elcho Chorzów - AZS Politechnika Radom (67:51), Zastal Zielona Góra - Sokół Łańcut (74:79).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-01-12, 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KOSZYKÓWKA: Znicz i Siarka muszą wygrać

I liga mężczyzn

Koszykarze I ligi rozegrają dziś 18. kolejkę. Nasze ekipy trafiają na rywali z różnych półek, ale - poza Zniczem Jarosław - żadna drużyna z podkarpackiego kwartetu nie wygląda na zdecydowanego faworyta.
Jarosławianie podejmą Pyrę (godz. 17.30). Z Poznania Znicz wracał z niedosytem, bo po 30. minutach remisował, by przegrać 65:73. - Teraz musimy już wygrać - mówi Stanisław Gierczak, coach Znicza. - Ósemka zaczyna uciekać i u siebie porażka nie wchodzi w grę. Pyra ma dobrych wysokich, a u nas Maciej Miller narzeka na uraz łydki, a Artur Mikołajko w Kołobrzegu nie miał dnia.

Tarnobrzeska Siarka traci do upragnionej ósemki 3 punkty. Jeśli jej zawodnicy chcą zachować szanse na osiągnięcie tej strefy, a tym samym odzyskać "zamrożone” przez klub 40 procent zarobków, nie mogą przegrywać u siebie. Siarkę czeka ciężkie zadanie - mecz z Kagerem (g. 17), z którym w Gdyni przegrała 83:94. - Wtedy wyraźnie "przegraliśmy zbiórkę” - mówi Arkadiusz Pelczar, gracz tarnobrzeżan. - Kager to drużyna, która może z każdym wygrać, ale i przegrać. Z planów nic jednak nie wyjdzie, jak nie zaczniemy lepiej bronić.

Niżej niż zwykle stoją akcje Sokoła, który udał się do Zielonej Góry na mecz z Zastalem (g. 1Cool. Rywal jest niby niżej notowany, ale w Łańcucie przegrał tylko 74:79, a u siebie poległ ledwie raz. Tymczasem Sokół nie może korzystać z Piotra Misia (kontuzja). Na pierwszy rzut oka najcięższa przeprawa czeka Stal ze Stalowej Woli, bo zmierzy się ona na wyjeździe z liderującym Basketem (godz. 17). Kwidzynianie przegrali jednak niespodziewanie w Wałbrzychu. Stalowowolanie przegrali w I rundzie u siebie 73:81, ale podbudowani pewną wygraną w derbach z Siarką zapewniają, że jadą po zwycięstwo. - Nie są to pobożne życzenia - mówi skrzydłowy Marcin Malcherczyk. - Basket nie gra w pełnym składzie, Górnik z nim wygrał, a my nie jesteśmy słabszą drużyną.

''Nowiny''
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-01-12, 11:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś gra I liga koszykarzy

Basket Kwidzyn - Stal Stalowa Wola

Stalowcy podbudowani wysokim zwycięstwem z Siarką, wyjechali wczoraj do dalekiego Kwidzyna, aby dziś o godz. 17 powalczyć z liderem.

Gospodarze w ostatniej kolejce sensacyjnie przegrali w Wałbrzychu z Górnikiem 58-65. Zwraca uwagę bardzo mała zdobycz punktowa graczy Bastetu. Jest to wskazówką dla podopiecznych Leszka Kaczmarskiego, że jeśli chcą powalczyć o zwycięstwo, to muszą w tym meczu postawiać na twardą obronę, bowiem rywale bardzo tego nie lubią. Ostatnio w Kwidzynie mocno walczył Sokół Łańcut, przegrywając po zaciętym meczu dopiero w końcówce, dlatego goście nie stoją w tym meczu wcale na straconej pozycji. Dodatkowo podopieczni Leszka Kaczmarskiego bardzo chcieliby zrewanżować się rywalom za porażkę w I rundzie 73-81. W sobotę nie napracował się zbytnio lider Stali - Roman Prawica, który grał tylko 22 min i może wypoczęty poprowadzi Stal do kolejnego zwycięstwa.

''Dziennik Polski''
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-01-12, 11:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KOSZYKÓWKA MĘŻCZYZN I LIGA

Ostre tempo gry

Pierwszoligowi koszykarze na brak wolnego czasu nie mogą narzekać. W minioną sobotę rozgrywali XVII kolejkę spotkań, a już dziś czekają ich kolejne mecze.

Po sensacyjnej porażce z Górnikiem Wałbrzych (58:65) koszykarze Basketu Kwidzyn podejmować będą zespół Stali Stalowa Wola. Podopieczni Leszka Kaczmarskiego w daleką podróż do Kwidzyna wybrali się już wczoraj. W domu zostali Marcin Zalewski i Jacek Wojtanowicz, którzy leczą kontuzje. Na uraz łydki narzeka także Henryk Bieleń. Mimo kontuzji w ostatnim meczu z Siarką stanął na wysokości zadania i mam nadzieję, że i w rywalizacji z Basketem będzie dla nas pożyteczny - mówi szkoleniowiec stalowowolan. - Mecz z Siarką kosztował nas dużo zdrowia a teraz będzie jeszcze trudniej. Po przegranej w Wałbrzychu, Basket zrobi wszystko, żeby wziąć rewanż za tamto niepowodzenie. W pierwszej rundzie przegraliśmy 73:81 ale myślę, że stać nas na wyrównaną walkę. Sprawa wyniku pozostaje otwarta, jednak to gospodarze są faworytem tej potyczki. Będzie to dla nas niezwykle ciężka przeprawa, kwidzynianie wciąż przewodzą w ligowej tabeli. Preferują szybki styl gry, któremu ciężko się przeciwstawić. Uważam, że jeśli zagramy na maksimum możliwości to nie pozostajemy bez szans w tej konfrontacji - powiedział Leszek Kaczmarski, trener Stali.

''Super Nowości''
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-01-13, 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Walka trwa i trwać będzie

ROMANEM PRAWICĄ, koszykarzem Stali Stalowa Wola, rozmawia Mariusz Biel

– Przyzna Pan, że Siarka nie zmusiła Was do większego wysiłku?
– Byliśmy dobrze przygotowani do tego meczu. Nikt nie leniuchował w tym okresie świąteczno-noworocznym, trenowaliśmy bardzo ciężko i nikomu z nas nawet przez myśl nie przeszło, że Siarka mogłaby wygrać w naszej hali.
– Ale w pierwszej kwarcie pozwoliliście rzucić rywalowi aż 30 punktów. Jak to traktować: jako podpuchę do odważniejszej gry czy chwilę nieuwagi?
– Mecz trwa cztery a nie jedną kwartę. Wiedziałem, że w pewnym momencie Siarka pęknie. Na sto procent byłem o tym przekonany i dlatego nie wariowaliśmy, graliśmy swoje konsekwentnie i jak pokazały kolejne minuty spotkania, to Stal nie Siarka dyktowała warunki gry. Wygraliśmy pewnie, zaczęliśmy nowy rok od zwycięstwa i miejmy wszyscy nadzieję, że będzie to dobrym prognostykiem przed następnymi spotkaniami o ligowe punkty.
– Trener Siarki powiedział przed meczem, że to spotkanie można nazwać pojedynkiem o pierwszą ósemkę. Zgodzi się Pan z takim stwierdzeniem?
– Nie bardzo… Nie wiem, skąd taka kalkulacja trenera Siarki? Ale to jego, nie mój problem. O tym, kto będzie w pierwszej ósemce za wcześnie mówić już teraz. Może być tak, że zadecydować o tym może jeden mecz. Może to być nawet ostatni mecz rundy zasadniczej. Liga jest bardzo wyrównana, tabela spłaszczona, szczególnie środkowa jej strefa i nie ma sensu już teraz spekulować, kto, na jakiej pozycji skończy, bo walka o pierwszą ósemkę trwa i będzie trwać do samego końca.
– A nie wydaje się to Panu dziwne, że tak naprawdę tylko jedna drużyna w tej lidze – Basket Kwidzyn jest zainteresowany awansem do ekstraklasy, a pozostali grają, żeby grać..?
– Nie tylko Basket. Także Polpak Świecie ma ambitne plany awansu. Te dwie drużyny są przygotowane na to od strony finansowej, a to w tej chwili podstawa do tego, żeby marzyć o grze w najwyższej klasie rozgrywkowej.
– A kiedy my zaczniemy marzyć o ekstraklasie? Wierzy Pan, że nadejdą dla Stali takie czasy?
– Chciałbym. Tak samo jak zapewne kibice Stali, ale to sprawa zarządu. To do nich proszę kierować to pytanie. To włodarze klubu decydować będą o przyszłości stalowowolskiej koszykówki. A my na razie nie wybiegamy tak daleko w przyszłość, koncentrujemy się na następnym meczu i o ekstraklasie nikt nawet nie wspomina.
– Nie obawia się Pan, że w pewnym momencie może Wam brakować sił? Były w tym sezonie już takie mecze, w których pierwsza piątka była eksploatowana maksymalnie, a przecież do końca rozgrywek tych spotkań jeszcze trochę pozostało…
– Zawsze mogą pojawiać się takie obawy, ale nie panikujmy. O sprawy kondycyjne, w ogóle przygotowania fizycznego do sezonu możemy być raczej spokojni. W okresie przygotowawczym cała drużyna pracowała bardzo ciężko, teraz odpoczęliśmy trochę w tym okresie świątecznym, zregenerowaliśmy siły i nie powinno być źle w dalszej fazie rozgrywek.
– Powrót Romana Prawicy do Stali bardzo ucieszył stalowowolskich kibiców, ale większość z nich jest przekonana, że to tylko przystanek na Pana koszykarskiej drodze… Ze za rok znów zgłosi się jakiś klub z ekstraklasy.
– To nie takie proste. Wiele klubów ekstraklasy przeżywa ogromne kłopoty organizacyjno-finansowe. A skoro brakuje w tych klubach pieniędzy, to trudno zbudować tam mocną drużynę i tym samym trudno stawiać jakieś sportowe cele. Dlatego uważam, że satysfakcję może sprawiać także gra w I lidze, ale w klubie o ustabilizowanej sytuacji ekonomicznej. A takim klubem jest na chwilę obecną nasza Stal.
– Dziękuję za rozmowę.
''Sztafeta''
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-02-07, 17:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawica uratował "Stalówkę”

STAL STALOWA WOLA - GÓRNIK WAŁBRZYCH 78:74 (19:23, 23:16, 14:13, 22:22)

STAL: Prawica 25 (2x3), Bieleń 15 (2x3), Pydych 15 (2x3),Malcherczyk 7, Grzyb 2 oraz Ucinek 8, Zalewski 4, Szewczyk 2.
GÓRNIK: Adamek14 (1x3), Józefowicz 10 (2x3), Nowicki 10, Kozaczka 6, Sterenga 2 oraz Kałowski 18 (1x3), Glapiński 9, Olszanecki 3,Wilczek 2.

Sędziowali: Tomasz Trojanowski (Gliwice), Mariusz Adameczek (Ryki), Marek Żmuda (Tarnów). Widzów 700.

Jak się ma Romka Prawicę, to nawet "zawahanie” sędziów nie da rady. Wałbrzych nie leży stalowowlanom, i o tym każdy wie. Mecz jest meczem i nie muszą w tym przeszkadzać sędziowie. Ani słowem nie wspomnieilśmy przed tygodniem o sędziowaniu. Teraz też tego nie robimy, ale mamy prośbę do PZKosz, aby zintensyfikował szkolenia. Mamy też nadzieję, że po tych szkoleniach nie wyjdzie czwarty sędzia.
Ten mecz wcale nie "wisiał” stalowolanom. Z Górnikiem mają stare porachunki, a jak już ekipę wziął Adamek, to na pewno można się było spodziewać, nie byle potyczki. I takowa była. i kwarta nie była jeszcze problemem. Początkowy wynik, tradycyjnie wymęczył Paweł Pydych, ale górnicy ścigali Stal. ii kwartę otworzył "trójką” Prawica, i tym samym zaraz poprawił, a przy okazji dodał jeszcze dwa "osobiste”.
Na początku III odsłony, dwoma "trójkami” popisał się Henryk Bieleń (52:44). Mecz wyglądałby "normalnie”, gdyby nie Maciej Sterenga. Ręka mu nie drżała przy osobistych i na rozpoczęcie ostatniej kwarty zrobiło się 57:57. Kibice nie wierzyli, a Stalówka "płynęła”. 2. min. przed końcem gospodarze jeszcze przegrywali 67:74. Ale po co się ma Romana Prawicę. Jego 11 punktów z rzędu, zrobiło swoje. Górnicy mogli wtedy tylko kibicować miejscowym.

1. Basket 23 43 1910:1635
2. Polpak 23 39 1922:1684
3. Sokół 23 38 1697:1595
4. Tytan 23 37 2012:1848
5. Stal 23 36 1924:1826
6. Kotwica 23 36 1796:1731
7. Kager 23 35 1853:1796
8. Znicz 23 35 1693:1666
9. Alba 23 35 1804:1811
10. Zastal 23 35 1734:1762
11. Spójnia 23 34 1690:1725
12. Siarka 23 32 1841:1936
13. Górnik 23 30 1619:1755
14. Pyra 23 30 1696:1921
15. ŁKS 23 29 1715:2039
16. AZS 23 28 1669:1845
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-02-08, 10:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dotrzymuje słowa

Roman Prawica: - Jestem dumny, że wygrałem w plebiscycie "Echa Dnia"

W Stalowej Woli wielu kibiców specjalnie na mecze przychodzi po to, by zobaczyć w akcji Romana Prawicę. 34-letni koszykarz pierwszoligowej "Stalówki", wychowanek trenera Jerzego Szambelana, zawsze jest w centrum uwagi i cieszy się niezmiennie wielką popularnością. Nic dziwnego, że "w cuglach" wygrał XI Plebiscyt "Echa Dnia" i Radia "Leliwa" na Najpopularniejszych Sportowców nad Wisłą, Sanem i Wisłoką.

* Jak się pan czuje z tytułem najpopularniejszego sportowca w regionie? - zapytaliśmy Romana Prawicę.
- Wyjątkowo. Nie gra się przecież tylko dla siebie, ale przede wszystkim dla kibiców. Jeżeli oni doceniają czyjąś pracę, specjalnie wycinają i wysyłają kupony z moim nazwiskiem, to jak się z tego nie cieszyć? Dlatego jestem dumny, że wygrałem w plebiscycie "Echa Dnia". Byłem wiele razy laureatem różnych plebiscytów, zostałem na przykład Najpopularniejszym Sportowcem Włocławka, gdy grałem w ekstraklasie w miejscowym Nobilesie. Ale po latach wróciłem z powrotem do Stali Stalowa Wola i okazuje się, że kibice nadal mnie cenią.
* Nie uważa pan, że dla kibiców jest pan symbolem, kojarzącym się z najlepszymi czasami koszykówki w Stalowej Woli, gdy "Stalówka" grała w ekstraklasie?
- Pewnie tak jest. Wróciłem do Stali i jestem z tego zadowolony. Miałem propozycje z ekstraklasy, także zupełnie niedawno, gdy otwarte było "okno transferowe". Ale odmówiłem, bo ze "Stalówką" umawiałem się na grę do końca sezonu, a ja dotrzymuję słowa. Fajnie, że coraz więcej kibiców przychodzi na nasze mecze w pierwszej lidze, ja staram się w tym zespole robić to, co do mnie należy. Walczymy o pierwszą "ósemkę", chociaż nie jest łatwo, bo mamy wąski skład. Ale mam nadzieję, że spełnimy oczekiwania naszych fanów.
* W pierwszej lidze jest pan wyróżniającym się graczem i po sezonie zapewne znowu zgłoszą się kluby z ekstraklasy. Odejdzie pan ze Stali?
- Nie myślę jeszcze o tym. Ale przyznaję, że jeżeli zdrowie dopisze, to chciałbym jeszcze zagrać w ekstraklasie. Tyle że w dobrze zorganizowanym klubie, który nie przeżywałby kłopotów organizacyjno-finansowych. Na razie najważniejsza jest Stal.
* Musi pan czuć wielki sentyment do stalowowolskiego klubu, skoro zdecydował się pan wrócić i grać za nieporównywalnie mniejsze pieniądze niż w ekstraklasie.
- Oczywiście, że do Stali czuję ogromny sentyment, bo to "mój" klub, tu się wychowałem i rozpoczynałem karierę, grałem w ekstraklasie. Chciałbym, żeby i moi koledzy z zespołu zrobili co najmniej taką karierę jak ja, bo utalentowanych graczy w Stali nie brakuje. A pieniądze? Umówmy się, że dżentelmeni o nich nie rozmawiają (śmiech).
* A czy myśli pan już o tym, co będzie robił po zakończeniu kariery? Może "trenerka"?
- Na kończenie kariery mam jeszcze czas (śmiech). Ale przyznam, że chciałbym zostać przy sporcie i rzeczywiście być może zostanę trenerem, tylko musiałbym skończyć specjalny kurs. Gram od wielu lat w koszykówkę, występowałem w ekstraklasie w Stali, Nobilesie, Stali Ostrów oraz Polonii Przemyśl i myślę, że mam spore doświadczenie, którym mógłbym się podzielić.
* Może spod pana ręki akurat wyjdą talenty na miarę reprezentacji, która w ostatnich czasach radzi sobie coraz gorzej...
- Mnie też to martwi, bo grałem w reprezentacji i teraz, gdy odchodzi moje pokolenie, które wywalczyło siódme miejsce w mistrzostwach Europy, nie widać za bardzo perspektyw przed tą kadrą. Są utalentowani gracze, ale niestety, w ekstraklasie niełatwo jest się im przebić. Wielu obcokrajowców w drużynach "blokuje" im miejsce. Ale takie są wymagania sponsorów, by stworzyć jak najmocniejszą ekipę, ściągnąć obcokrajowców. Mówi się, że przez to wzrasta poziom koszykówki w naszym kraju, ale prawdę mówiąc, ja tego obecnie nie zauważam...
* Dziękuję za rozmowę.
''Echo Dnia''
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-02-11, 16:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ożóg w "Stalówce"

W Zielonej Górze rozegrają swój kolejny mecz pierwszoligowi koszykarze Stali Stalowa Wola. W "Stalówce" zagra już Grzegorz Ożóg, który sezon rozpoczynał w Siarce Skobud Tarnobrzeg.

Licencja dla "Mietka"
Bardzo ważny mecz czeka w niedzielę koszykarzy Stali Stalowa Wola w Zielonej Górze. Jeżeli wygrają z Zastalem, zrobią duży krok do zapewnienia sobie miejsca w pierwszej ósemce. Łatwo jednak nie będzie, bo gospodarze to młody, ambitny zespół, który także walczy o górną część tabeli. Jak pokazały wcześniejsze mecze, nasi koszykarze nie przepadają za tego typu rywalami. Ale z drugiej strony "Stalówka" w Zielonej Górze zagra już z Grzegorzem Ożogiem w składzie, który wrócił z Siarki Tarnobrzeg i powinien być dużym wzmocnieniem zespołu. - Zawodnik ten dostał już licencję i może grać w Stalowej Woli - powiedziała Mirosława Zawada, przewodnicząca Wydziału Gier w PZKosz.
Z powrotu popularnego "Mietka" cieszą się jego koledzy z drużyny. - Grzesiek powinien pomóc nam w walce na deskach, w grze w defensywie - mówił Roman Prawica, lider Stali. - W Zielonej Górze musimy poprawić zbiórki, mieć lepszą skuteczność niż w ostatnich spotkaniach, by myśleć o wygranej. Ja ostatnio narzekałem na mięśnie z okolic kręgosłupa, ale do meczu z Zastalem powinno być wszystko w porządku.
Lekki uraz miał też ostatnio Piotr Ucinek, ale również nie powinno go zabraknąć w składzie.
"Stalowcy" w pierwszym meczu z Zastalem na własnym parkiecie pokonali pewnie rywali 84:72. Kibice pamiętają jeszcze dobre czasy, gdy oba zespoły grały ze sobą w ekstraklasie, za to w pierwszej lidze nasi ogrywali zielonogórzan w ich hali w ostatnich dwóch sezonach. Czy historia się powtórzy? Trzeba będzie uważać na skutecznego skrzydłowego Grzegorza Chodkiewicza i szybkiego rozgrywającego Sławomirowi Buczyniaka.
"Echo Dnia"
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-02-11, 16:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z Ożogiem na Zastal

Już z Grzegorzem Ożogiem w składzie wystąpią w Zielonej Górze koszykarze Stali Stalowa Wola. - Wczoraj potwierdziliśmy w PZKosz jego licencję i nie ma przeszkód, by zagrał z Zastalem - tłumaczy trener Stali Leszek Kaczmarski. Stalowowolanie w środę rozegrali mecz sparingowy z Resovią. - Przydał nam się ten sparing, to był dobry sprawdzian dla nas. Poza tym mecz w Zielonej Górze gramy dopiero w niedzielę - dodaje.

W pierwszej rundzie w Stalowej Woli podopieczni Leszka Kaczmarskeigo wygrali 84:72. - Mecze z Zastalem zawsze były emocjonujące i zacięte. Tak też będzie pewnie tym razem - mówi Kaczmarski, w którego zespole ostatnio na bóle kręgosłupa narzekał Romam Prawica, a lekki uraz miał Piotr Ucinek. - Obaj jednak powinni być zdolni do gry - kończy szkoleniowiec Stali.
"Gazeta Wyborcza"
Stalóweczka

PostWysłany: 2005-02-11, 17:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

19Stalówka38 Czego Cały czas sie tylko ty wypowiaasz w tym temacie Jeszcze w dodatku zrobionym Przez Siebie Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-02-11, 17:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bo tylko mnie się chce wklejać artykuły o koszykarzach.
Gruby

PostWysłany: 2005-02-11, 17:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stalóweczka napisał:
19Stalówka38 Czego Cały czas sie tylko ty wypowiaasz w tym temacie Jeszcze w dodatku zrobionym Przez Siebie Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Rolling Eyes

no bo to sa wycnki z prasy to sie czyta a nie tu sie wypowiada a co do 19Stalówka38 to robi kupe dobrej roboty Wink
Stalóweczka

PostWysłany: 2005-02-11, 17:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No Wiem Rozumie Ale Czego 19Stalówka38 Tylko on Tu Wkleja To Inni też Powinni Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
xavery
Piknik Fan's

PostWysłany: 2005-02-16, 16:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paweł Pydych potrafi świetnie tańczyć

Bez Pawła Pydycha trudno już wyobrazić sobie zespół pierwszoligowych koszykarzy Stali Stalowa Wola. Niewielki wzrostem (178 cm), ale wielki duchem zawodnik, przez kilka sezonów przebijał się do podstawowego składu, dzisiaj jest czołowym graczem "Stalówki". Docenili to kibice wybierając go do dziesiątki najpopularniejszych sportowców w plebiscycie "Echa Dnia".

* Znalazłeś się w gronie laureatów plebiscytu "Echa Dnia", ale na tym najbardziej "pechowym", dziesiątym miejscu. Nie byłeś lekko rozczarowany?
- Nie byłem, bo dla mnie sukcesem była już sama obecność w gronie tak zacnych laureatów. Najbardziej cieszyło mnie to, że w dziesiątce znalazło się aż trzech reprezentantów koszykówki, bo wygrał Romek Prawica ze Stali, a czwarty był Krzysiek Zych z Siarki Tarnobrzeg. To znaczy, że nasz region koszykówką stoi (śmiech). Byłem dumny, że wygrał Romek Prawica, bo mówiąc szczerze, należało mu się. Jest znakomitym sportowcem.
* Ty jesteś zwykle optymistą, to powiedz, czy "Stalówka" ma szanse w tym sezonie znowu "zwojować" wysokie miejsce na koniec sezonu? W poprzednim byliście trzeci...
- Z tym optymizmem to jest po prostu tak, że wierzę w swój zespół i w jego wartość. Nie wiem, czy powtórzymy wyczyn z ubiegłego sezonu, każdy z nas by tego chciał, ale teraz mamy dosyć wąski skład po odejściu wielu czołowych zawodników. A mimo to wygraliśmy sporo meczów, walczymy o czołową ósemkę w tabeli. Ja powiem tak - znajdźmy się najpierw jak najwyżej w tabeli przed play off, a potem zobaczymy. Przecież nie będziemy mieli wtedy już nic do stracenia, będziemy grać bez psychicznego obciążenia. A wtedy może być nieźle. Warto byłoby tylko uniknąć w pierwszej rundzie play off dwóch czołowych zespołów: Basketu Kwidzyn i Polpaku Świecie. Chociaż i z nimi da się powalczyć, tak jak i z pozostałymi drużynami. W tym sezonie ta liga jest bardzo wyrównana, każdy może wygrać z każdym.
* I tak mówi facet, którego koledzy z zespołu nazywają "Maruda". Skąd się wziął ten przydomek?
- No, może kiedyś trochę "marudziłem", ale to było dawno i nieprawda (śmiech). To już przeszłość, ale "ksywa" została. Powinna się już chyba zmienić (śmiech).
* Może na coś związanego z tańcem? Na parkiecie tanecznym szalałeś nie gorzej niż na tym koszykarskim...
- Lubię tańczyć i wychodzi mi to chyba nie najgorzej. Byleby muzyka była tylko odpowiednia, typowo dyskotekowa, nie rockowa. Wtedy mogę nie schodzić z parkietu...
* Dziękuję za rozmowę.
xavery
Piknik Fan's

PostWysłany: 2005-02-16, 16:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najwyższa Komisja Odwoławcza odrzuciła protest Siarki

Najwyższa Komisja Odwoławcza Polskiego Związku Koszykówki odrzuciła protest tarnobrzeskiej Siarki dotyczący dwóch byłych już koszykarzy tarnobrzeskiego klubu Bartosza Krupy i Grzegorza Ożoga.

Wydział Gier i Dyscypliny PZKosz. rozwiązał kontrakty obu graczy z winy tarnobrzeskiego klubu, przyznając im rację odnośnie niewywiązywania się tarnobrzeskiego klubu z płatności wobec obu zawodników. Działacze Siarki odwołali się od tej decyzji do NKO, która jednak odrzuciła protest Siarki.
- Podtrzymujemy swoje wcześniejsze stanowisko, że ani Grzesiek Ożóg, ani też Bartek Krupa nie mieli racji. Klub wywiązywał się z płatności wobec zawodników. Z decyzją NKO nie chcę jednak polemizować, przyjmuję ją do wiadomości - powiedział nam wczoraj kierownik drużyny koszykarzy Siarki Bogusław Jarek.
Przypomnijmy, że obaj zawodnicy reprezentują już barwy innych drużyn, Krupa Znicza Jarosław, Ożóg Stali Stalowa Wola.
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-02-17, 10:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komisja uznała racje Krupy i Ożoga

Najwyższa Komisja Odwoławcza PZKosz podtrzymała decyzję Wydziału Gier i Dyscypliny przyznającą dwóm koszykarzom Siarki: Bartoszowi Krupie i Grzegorzowi Ożogowi prawo na zerwania kontaktu z tarnobrzeskim klubem.
– Rozpatrzyliśmy odwołanie Siarki od decyzji WGiD i po analizie dostępnych materiałów nie znaleźliśmy powodów do uznania jej racji – twierdzi Michał Lesiński, przewodniczący NKO. – Opóźnienie w wypłatach za wrzesień ubiegłego roku, bo to było głównie przedmiotem sporu, przekroczyło wszelkie dopuszczane w kontrakcie terminy. Tym samym obaj koszykarze mieli prawo opuścić klub. W instacjach sportowych sprawa ta została definitywnie zakończona.
Zbigniew Pyszniak, trener Siarki nie jest zadowolony z werdyktu komisji: – Przyjmuję wszystko do wiadomości, wiem, że nic już nie wskóramy, ale jednocześnie nie zgadzam się z tą decyzją. Racja była po naszej stronie.
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-02-24, 09:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Różne cele
Koszykarski sezon zakończy play off i play out
Na pięć kolejek przed zakończeniem sezonu zasadniczego w pierwszej lidze koszykarzy zanosi się na to, że zespół Stali Stalowa Wola zajmie miejsce w czołowej "ósemce", natomiast drużyna Siarki Skobud Tarnobrzeg znajdzie się w dolnej połowie tabeli.
Z rozmów z czytelnikami i kibicami obu naszych drużyn wynika, iż nie wszyscy wiedzą, jaki system rozgrywek będzie obowiązywał w dalszych rozgrywkach. Postanowiliśmy to przybliżyć.
Zespoły, które po pierwszym etapie zajęły miejsca 1-8 będą grać systemem play off o awans do Polskiej Ligi Koszykówki. Pary utworzą drużyny z miejsc: 1 z 8, 2 z 7, 3 z 6, 4 z 5. Grać się będzie do trzech zwycięstw. Pierwsze dwa mecze rozegrane zostaną w hali drużyny, która w rundzie zasadniczej zajęła wyższe miejsce. Trzecie i ewentualnie czwarte spotkanie u zespołu z niższego miejsca, a gospodarzem ewentualnego piątego meczu będzie zespół z wyższego miejsca w tabeli. Terminy spotkań: 2-3 kwietnia, 6-7 kwietnia i 10 kwietnia. W drugiej rundzie play off gra nadal toczyć się będzie do trzech zwycięstw (2-2-1) w terminach 16-17 kwietnia, 20-21 kwietnia i 24 kwietnia. W ostatniej rundzie play off zwycięskie zespoły z drugiej rundy rozegrają w dniach 30 kwietnia i 7 maja mecz i rewanż o pierwsze miejsce. Z kolei zespoły, które po pierwszym etapie (rundzie zasadniczej) zajęły miejsca 9-16 (9 z 16, 10 z 15, 11 z 14, 12 z 13) będą grać systemem play out o miejsca 9-16 w klasyfikacji końcowej. Pierwsza runda play off toczyć się będzie do dwóch zwycięstw w dniach 2, 6 i ewentualnie 10 kwietnia. Pierwszy i ewentualnie trzeci mecz odbędzie się u drużyny wyżej sklasyfikowanej w tabeli. W drugiej rundzie play out grać będą tylko przegrane zespoły z pierwszej rundy (pozostali utrzymują się i zostają sklasyfikowani na miejscach 9-12). W tym przypadku rywalizacja toczyć się będzie do trzech, a nie do dwóch, jak w pierwszej rundzie play out, zwycięstw. Przegrane zespoły spadają do drugiej ligi, a wygrane będą grać baraże z drużynami, które w drugiej lidze zajęły drugie miejsca. Gra toczyć się będzie do dwóch zwycięstw. Pierwszy mecz (30 kwietnia) zostanie rozegrany w hali pierwszoligowca, drugi (4 maja) w hali drugoligowca, a ewentualnie trzeci, decydujący 7 maja u drużyny grającej w sezonie 2004/2005 w pierwszej lidze.
Układ ostatnich pięciu kolejek jest korzystny dla drużyny Stali Stalowa Wola, która będzie grać kolejno z: Kotwicą Kołobrzeg u siebie, Pyrą w Poznaniu, Tytanem Częstochowa w Stalowej Woli, ŁKS w Łodzi i Zniczem Jarosław u siebie.
Siarka natomiast z Basketem w Kwidzyniu, Spójnią Starogard Szczeciński u siebie, Albą w Chorzowie, Sokołem Łańcut u siebie oraz AZS Politechniką w Radomiu."Echo Dnia"
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-03-01, 09:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kara dla Siarki?

Kłopoty w Tarnobrzegu i radość w Stalowej Woli

Nasi pierwszoligowi koszykarze "dobijają" do końca sezonu zasadniczego. Do jego końca pozostało jeszcze tylko cztery kolejki, potem rozpocznie się walka w play off o awans i play out o utrzymanie. W Stali Stalowa Wola i Siarce Tarnobrzeg panują zupełnie różne nastroje...

Znów źle się dzieje w zespole koszykarzy Siarki Skobud Tarnobrzeg! Na niedzielny mecz do Kwidzyna nie pojechało dwóch zawodników Andrzej Peciak i Tomasz Włodarczyk. Pojechał, ale nie zagrał Krzysztof Zych.

Pojechali w ósemkę
Siarka była więc bez szans i uległa liderowi 57:90. Porażka z najlepszym zespołem rozgrywek była jednak wkalkulowana. Jednak nawet dziecku trudno byłoby uwierzyć w to, że wszyscy trzej gracze nagle doznali kontuzji, ale taka jest oficjalna wersja ich nieobecności na parkiecie w Kwidzyniu. Teraz tarnobrzeski klub czeka.... kara finansowa, bowiem do protokołu meczowego wpisanych zostało tylko ośmiu graczy. Zgodnie z przepisami powinno ich być minimum dziesięciu.
- Nie pojechałem na mecz, bo podczas treningu skręciłem nogę w kostce. Muszę się wykurować, by być w pełni sił na sobotni mecz ze Spójnią Stargard Szczeciński. To spotkanie będzie dla nas bardzo ważne - powiedział nam Andrzej Peciak.
Na kontuzję narzekał też Krzysztof Zych, ale do Kwidzyna pojechał. - Wiedziałem, że nie zagram, ale jestem zawodnikiem Siarki i moim obowiązkiem było być w Kwidzyniu. - O innych sprawach nie chcę mówić - dodał.

Wygrają wszystko?
W Stalowej Woli radość, bo koszykarze "Stalówki" wygrali po dogrywce u siebie ważny dla układu tabeli mecz z Kotwicą Kołobrzeg 99:93. Było dramatycznie i emocjonująco, już dawno w hali MOSiR nie panował taki entuzjazm. Teraz kibice zaczynają liczyć punkty i przeglądać "rozkład gier". Ten wydaje się dla naszego zespołu korzystny. Siódma w tabeli Stal zagra w Poznaniu z Pyrą, czyli beniaminkiem, potem u siebie z mocnym Tytanem Częstochowa. Następnie z kolejnymi beniaminkami - w Łodzi z ŁKS i na koniec u siebie ze Zniczem Jarosław. Teoretycznie zespół trenerów Leszka Kaczmarskiego i Bogdana Pamuły ma spore szanse, by wygrać już wszystko do końca rundy zasadniczej. Tym bardziej, że okres słabszej gry "stalowcy" mają już chyba za sobą.
- Na pewno dzięki wygranej z Kotwicą zrobiliśmy krok do miejsca w pierwszej ósemce - mówił trener Leszek Kaczmarski. - To cieszy, bo przed sezonem nasze cele wydawały się inne, mówiło się o walce o utrzymanie. Uważam, że ta wygrana pozwoli chłopakom nabrać pewności siebie.
Można tylko żałować, że ze składu wypadł Piotr Ucinek, który odgrywał coraz ważniejszą rolę w zespole. Niestety skrzydłowy doznał groźnej kontuzji stopy. - Nie wiadomo, ile potrwa jego przerwa w grze - mówił trener Kaczmarski. - Dlatego dobrze, że wrócił do nas z Siarki Grzesiek Ożóg, który zagrał tylko w końcówce meczu z Kotwicą, bo dopadła go grypa, ale zrobił swoje w obronie.
Popularny "Mietek" po powrocie z Tarnobrzega został entuzjastycznie przyjęty przez stalowowolską publiczność. - Strasznie mi było miło, nie spodziewałem się takiej reakcji kibiców - przyznał koszykarz.
"Echo Dnia"
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-03-04, 10:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do zakończenia rundy rewanżowej pozostało już tylko cztery kolejki.
Mecz Pyra Poznań - Stal Stalowa Wola ze względu na udział koszykarzy z Poznania w turnieju półfinałowym MP juniorów, został przełożony na najbliższą środę (godz. 17). W spotkaniu rozegranym awansem Basket Kwidzyn - Zastal Zielona Góra 98:65.
19Stalówka38
Przyjaciel

PostWysłany: 2005-03-07, 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie grała Stal Stalowa Wola, której mecz z Pyrą w Poznaniu odbędzie się środę.
W następnej kolejce: 9 marca (zaległy) Pyra - Stal SW; 12 marca: Alba - Siarka, Stal SW - ŁKS.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> STAL Stalowa Wola - koszykówka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

Skocz do: